čtvrtek 2. dubna 2015

ZCESTOVALEC 2015: festival cestovatelských prezentací a setkání dobrodruhů ve Valči, tisková zpráva.

Do Valče na Karlovarsku přijede svět! O víkendu od 17. do 19.4.2015 proběhne ZCESTOVALEC, první ročník festivalu cestovatelských prezentací a setkání dobrodruhů ve Valči.

V pátek navečer se návštěvníci mohou těšit na valečskou klasiku. Hovornu s tématem "Lepší cestovat s nadějí než dorazit aneb i cesta může být cíl." Následovat bude vernisáž výstavy Soul Reflection a volná zábava, vše v útulné kavárně Prádelna.

V sobotu v jednu hodinu odpoledne zahájíme prezentace v magické budově letohrádku v zámeckém parku. Hned v té první se dozvíme, jaké je to dojet z Ostravy až do Baltského moře na kánoi vyřezané z jednoho kusu modřínu či jak probíhala cesta z Olomouce do Černého moře. Z jiného soudku bude vyprávění o téměř roce stráveném jako dobrovolník na Islandu. 18 tisíc km stopem do Ǐránu s pejskem poodhalí odpověď na otázku, zda se v poušti dá stopnout auto nebo spíše velbloud. Život na Sicílii může začít vcelku nevinně, jen tak si tam zajet na dovolenou. Kolik let nakonec trvala a co znamená domeCzech zjistíme v přeposedním vyprávění. Sobotní program uzavře dvojka Nomad Road Cinema Project a pětiměsíční cesta na cyklo-rykše z Pákistánu do Indie, při které kluci promítali filmy chudým lidem ve slamech.

V neděli 19.4. se účastníme projektu "Ukliďme Česko"
Ukliďme Valeč!!! Ač náměstíčko máme ve Valči vypucované, za značkou konce obce se vyskytují nepěkné hromady. Tato nákaza začala se rozšiřovat různě po okolí a je třeba ji utnout tipec. V 10 hodin se sejdeme na návsi u autobusové zastávky, vybaveni obecními pytli na odpad, s traktorem v záloze, vyrazíme do všech světových stran naplnit své objevitelské touhy, nalézt a zlikvidovat doupata černých skládek a vyčistit škarpy podél cest. Zn.: dobré boty a pracovní rukavice přibalit do baťůžku.
Během celé akce plánujeme velmi dobrou náladu, prostor pro dotazy a sdílení zkušeností a možnost nakouknout do světa skrze dojmy přednášejících. Uvaříme nějaké dobroty a to vše za dobrovolné vstupné. Díky dobrovolníkům a našim podporovatelům, mezi ty patří: OÚ Valeč, Zámek Valeč, Biostatek, AREA viva, Tranquillite​, Kozí dobroty od Peroutků a Valečská pálenice. 

MÍSTO:
Magická barokní vesnice VALEČ v Čechách. 110km Praha, 40km Karlovy Vary. Nejbližší vlak Libkovice (5,5km). Autobusem to jde do Valče či do Lubence (9km) nebo do Podbořan (18km).

PROSTOR:
Letohrádek v zámeckém parku. 200metrů od zámku. http://www.zamek-valec.cz/zamecky-park/letohradek/

UBYTOVÁNÍ
Stanování zdarma co by kamenem dohodil z letohrádku.

VSTUP 
Dobrovolný.

PROGRAM
Pátek 17. dubna
 
18:00 - 20:00 CESTOVATELSKÁ HOVORNA
Speciální vydání valečského hovorného pátku v nekuřácké kavárně Prádelna. Téma: Lepší cestovat s nadějí než dorazit aneb i cesta může být cíl. Následuje vernisáž výstavy Soul Reflection  a volná zábava


Sobota 18. dubna


13:00 - zahájení sobotní části festivalu

13:15 - Na vyřezaných stromech po Evropě

Dojmy z cest: Odra na vyřezaném stromě. Z Ostravy do Baltu na kánoi vyřezané z jednoho kusu modřínu. Dunaj na plachetnicokánoi, 10 týdenní výlet z Olomouce do Černého moře.

14:30 -
SEN ZE KTERÝHO SE NECHCEŠ PROBUDIT  
http://endriju.rajce.idnes.cz/

Prezentace o 10 měsících života v rámci Evropské dobrovolné služby na Islandu, v kraji ohně a ledu, na ostrově s nejvyšší koncentrací sopek na světě, o životě v nejseverněji položeném hlavním městě na světě a mnohé další.


Polární záře, sopky, horké prameny a mezinárodní spirit. Aneb jak Enjdriju potkal lidi 55 národností.

15:45 - Stopem do Íránu
https://www.facebook.com/stopem.kolem.sveta

Dobrodružné vyprávění s fotkami o cestě do daleké Persie. Jak se žije na středním východě a co všechno vás může potkat při cestování po zemích s více než 4000 let starou kulturou? Příběhy o stopování v zemích, ve kterých nemají pro autostop ani výraz ve slovníku. Dá se vůbec v poušti stopnout auto? Nebo spíš velbloud? Přibližně 18 000 km, které jsme hrdě a poctivě zdolali pouze autostopem, jenom s batohem, spacákem, pejskem, stanem vlastní výroby a nášupem pozitivní

17:45 - Naše Sicílie_aneb když se prázdniny zvrhnou
https://www.facebook.com/domeCZech


Povídání o dlouhodobém pobytu na úžasném středomořském ostrově. Na Sicílii, vlastně jen pár hodin cesty od Česka, je hodně věcí jinak než jsme zvyklí. Proč tam pobýt a proč tam nezůstat?

19:00 - Nomad Road Cinema Project
http://roadcinema.com/


Dva kluci šlapou na kole a cyklo-rykše Pákistánem a Indií. Naložen projektor, generátor a vše potřebné k promítání filmů kdekoli. Zážitky z pětiměsíčního dobrodružství zpracovány do filmu. 



Neděle 19.4. - sraz v 10:00 na náměstí u autobusové zastávky


Ukliďme Česko. Procházka s pytli na odpadky, sběr, zkrášlování odpadky zasypané krajiny.

Organizuje tlupa Blahodům. Kontakt: Roman Bartoň, 775083575, indarokle@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/zcestovalec/
Znělka 2015: https://vimeo.com/125977576

Žádné komentáře:

Okomentovat